Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
ESKÜVŐI DJ

Az esküvő ára Magyarországon 

Az előző blog bejegyzésemben leírtam mennyibe kerül egy esküvő amerikában ​. Most ugyanezt nézzük meg itthon mennyiből tudjuk kihozni a nagy napot.

Egy ideje már beindult az esküvői szezon. A legtöbben jellemzően ezekben a hónapokban mondják ki a boldogító igent, de sokan vannak azok is, akik ilyenkor szánják rá magukat a lánykérésre. Ezért most összegyűjtöttem,  milyen költségekkel is jár egy esküvő, és megmutatjuk azt is, hol lehet kicsit spórolni a lagzin.

A KSH adatai szerint hazánkban az elmúlt években folyamatosan emelkedett a házasságkötések száma. Tavaly már 51 ezernél is több pár házasodott össze, míg 2010-ben ez a szám csak 35 ezerre volt tehető.

Házasságkötések száma 2016

A nők és férfiak átlagos életkora az első házasságkötés idején összesen 5 évvel emelkedett: míg 2000-ben a nők 24,7, a férfiak 27,2 évesen álltak anyakönyvvezető elé, addig 2015-ben az előbbiek 29,6, az utóbbiak pedig 32,4 éves korukban szánták rá magukat a házasságra. Ugyanezen időszak alatt az először házasulók aránya az összes megkötött frigyhez viszonyítva 75-80 százalék között mozgott. Válásra 2015-ben 20 315 alkalommal került sor, vagyis ezer lakosra 2,1 válás jutott.

A kevesebb néha több

Minden évben van valami új trend, aminek éppen hódolunk. Radanovics Ivett esküvőszervező szerint idén már kezdenek letisztulni az esküvői dekorációk és életbe lép "a kevesebb néha több szabálya." Nagyon népszerűnek számítanak most a rusztikus esküvők, natúr anyagokkal és letisztult ízlésvilággal. De egyre gyakrabban jelennek meg geometriai dekorációk is, ahol a színek és a formák különleges variációjával játszanak a párok.

Mire, mennyit?

Amikor nekiállunk az esküvő szervezésének, akkor elképzelni sem tudjuk, hogy mire pontosan mennyit kell majd költenünk. Az igények és így természetesen a szolgáltatók ára és minősége is nagyban változhat.

"Az értékrendek és az igények is nagyon különbözőek. Egy átlagos esküvő ára 1,5 - 3,5 millió között mozog. A 1,5 inkább egy hagyományos esküvő, a 3,5 meg egy különlegesebb, egyedi esküvő, profi szolgáltatókkal"

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Radanovics Ivett.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mire kell elkölteni a milliókat, megmutatjuk, körülbelül milyen árakra készülhetünk:

 • Polgári szertartás: 15 ezer - 80 ezer forint (a helyszín méretétől függően)
 • Lagzi helyszíne: 0 - 400 forint (ha ott készítik a vacsorát, előfordulhat, hogy nincs plusz költség)
 • Vacsora: 7 ezer - 15 ezer/ fő (sok esetben akár italcsomag nélkül)
 • Menyasszony esküvői ruhája: 80 ezer - 500 ezer forint
 • Vőlegény esküvői ruhája: 80 ezer - 150 ezer forint
 • Zenekar: 50 ezer - 200 ezer forint
 • Esküvői DJ : 100 ezer - 250 ezer forint
 • Torta: 60 ezer - 90 ezer
 • Dekoráció: 100 ezer - 300 ezer forint
 • Táncoktatás: 10 ezer - 20 ezer forint
 • Vőfély: 60 ezer - 150 ezer forint
 • Fotós: 100 ezer - 300 ezer forint
 • Menyasszonyi smink: 5 ezer - 15 ezer forint alkalmanként
 • Fodrász: 8 ezer - 20 ezer forint alkalmanként
 • Meghívó: 30 ezer - 60 ezer forint


Könnyen összejön az 5 millió

A fenti számok is jól mutatják, hogy hatalmas a szórás. Egyes dolgokról akár le is mondhatunk, míg a például a dekoráció és az egyéb násznépet szórakoztató kellékek nem ismernek határokat. Az esküvői költségek simán elérhetik az 5-6 millió forintot is, ha például egy kastélyban szeretnénk termet bérelni és a szállást is fizetjük a násznépnek.

Ehhez jöhet hozzá az egyedi tervezésű ruha, a galamb/ pillangóreptetés, a vattacukor készítő gép, egy sztárfellépő, egy humorista és akár percenként maguktól röpködő hab szívecskék. De azon se lepődjünk meg, ha például videós helyett cinematográfus jön az esküvőre, hogy egy dramaturgiailag is megrendezett, érzelmeket kiváltó, mozi minőségű kisfilmeket készítsen az eseményről.

Mire kell igazán figyelni?

A szolgáltatók kiválasztásakor mindig figyeljünk az apró részletekre. Az italcsomagoknál például gyakran bevált módszer, hogy csak az este bizonyos pontjáig (pl. hajnal 2-3ig) fogyaszthatunk "korlátlanul", később minden megkezdett óráért súlyos árat kérnek el.

Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy egy svédasztalos vacsora akár kétféle is lehet. Az egyik a klasszikus, amit folyamatosan újratöltenek, ez drágább is. Viszont a sima svédasztalnál, ha valami elfogy, akkor sem töltenek újra, ráadásul egy 2-3 órás időkorlát is szokott lenni.

Ellenben sokat lehet spórolni, a meghívókkal, az ültetőkártyákkal, és a dekorációval is, ha érzünk magunkban egy kis kreativitást, akkor könnyedén magunk is elkészíthetjük ezeket.

Természetesen az itt leírt árak sok mindentől függnek és nagyban el is térhetnek, de arra megfelelőek, hogy lássuk nagyjából mivel lehet számolni.

A következő bejegyzésben leírom a mi esküvőnk mennyibe került és milyen részletekre érdemes figyelni.

forrás: Pénzcentrum